Sanne gleder

sanne-gleder

Tidligere i høst fikk jeg med meg en uvanlig opplesning. Vi hadde nettopp gitt ut Sanne gleder, en diktbok av Lars Saabye Christensen med illustrasjoner av Stian Hole. Det er i utgangspunktet et sjeldent møte. Visst har Hole laget omslagene til mange av bøkene til Saabye Christensen — omslag som også er brukt av mange utenlandske forlag —, men de hadde ikke jobbet sammen på denne måten før. Det nye samarbeidet er i seg selv merkverdig. På hver sin kant har de mottatt de fleste litterære priser som det er mulig for en norsk forfatter å få. Boka ble heldigvis akkurat som vi håpet, et samarbeid som også var et videre løft for begge. Man skulle tro at det hele ville ende der. Men Saabye Christensen har også et langvarig samarbeid med Mathias Eick, en musiker som spiller over hele verden og har en rekke solide utgivelser bak seg (blant annet sammen med Jaga Jazzist og på renommerte ECM). Sammen fant de tre frem til at de skulle lage et lite show sammen, der Mathias Eick spilte, Saabye Christensen leste og illustrasjonene til Stian Hole ble vist på et lerret. De som var til stede da de samlet seg på scenen tidligere denne høsten fikk med seg noe unikt. Det var selvfølgelig ikke et multimedieshow på Pink Floyd-nivå. Heldigvis, kan man si. Det vi var vitne til var noe langt mer lavmælt og tankevekkende, et sett der ord, bilder og tekst — gjennom improvisasjon — gikk opp i en større enhet. Den gang var det ikke nødvendigvis gitt at de kom til å samles igjen. Men nå har vi fått det til. Lørdag klokka 21 samles de på scenen som en del av Poesifest i Cappelen Damms lokaler. Mathias Eick har med seg pianist Erlend Slettevoll også, for å styrke uttrykket ytterligere. Jeg anbefaler alle å ta en tur innom i morgen kveld klokka 21. Kom deg opp av sofaen. Kom deg på trikken. Sett fra deg ølglasset der du sitter (og finn en ny øl her hos oss). Dette har jeg sett før, og jeg vet at det blir fint. Eller kanskje blir det enda finere denne gangen. Alt tyder på det. Og etterpå spiller Unnveig Aas en gratis minikonsert. Jeg håper at vi ses.

— John Erik Riley