Poetene

 

Lars Saabye Christensen (f. 1953) har siden debuten i 1976 utgitt en rekke romaner, dikt- og novellesamlinger. Gjennombruddet kom med Beatles (1984), som stadig nye generasjoner trykker til sitt hjerte. Saabye Christensen fikk Nordisk Råds Litteraturpris for Halvbroren (2001). Han har også mottatt Rivertonprisen, Kritikerprisen, Brageprisen, Bokhandlerprisen, Doblougprisen og Den norske leserprisen. Bøkene hans er utgitt i 36 land. I år er han aktuell med Kargo og samlingen Sanne gleder, sistnevnte illustrert av Stian Hole.

Programpost: «SANNE GLEDER»

Lars Saabye Christensen (foto: Magnus Stivi)

 

Kristin Berget (f. 1975) debuterte i 2007 med diktsamlingen loosing louise, og utga sin andre samling, Der ganze Weg, i 2009. I 2013 kom Hennes ansikt og Min natur. Bøkene er oversatt til svensk, polsk og serbisk. I 2012 var hun nordisk kandidat til «European Poet of Freedom Award» i Polen. Kristin Berget har studert ved Litterär Gestaltning i Gøteborg. Hun har vært redaktør for Signaler, og hun var kunstnerisk leder for Harpefoss Poesifestival 2012. Samme år ble hun tildelt Tanums kvinnestipend. I 2014 ble hun tildelt Stig Sæterbakkens minnepris.

Programpost: «KRISTIN BERGET INVITERER»

Skjermbilde 2016-10-31 kl. 14.09.38
Kristin Berget (foto: Kristin Folsland Olsen)

 

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956) er en av Danmarks mest populære og innflytelsesrike poeter. Også mange norsk forfattere har latt seg inspirere av poesien hans. Ikke minst har essayene og foredragene hans hatt betydning for utviklingen av poesien i norden. Thomsen er medlem av Det Danske Akademi og er tildelt flere priser og utmerkelser, blant annet «Statens Kunstfonds livsvarige ytelse». Det er en glede å ønske ham velkommen som årets festpoet.

Programposter: «PROLOG», «BOKBAD MED SØREN ULRIK THOMSEN»

Søren Ulrik Thomsen
Søren Ulrik Thomsen (foto: Robin Skjoldborg)

 

Maiken Horn Bolset (f. 1989) har blant annet studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Narr er hennes skjønnlitterære debut og har allerede høstet lovord fra flere hold. I Klassekampen skrev Susanne Christensen: «Det er med en sjenerøs gestus at denne narren går på scenen. I Maiken Horn Bolsets diktdebut er det en kroppslighet og en humor som gjør at leseropplevelsen føles varm og berikende.»

Programpost: «KRISTIN BERGET INVITERER»

Maiken Horn Bolset (foto Marie Vallestad)
Maiken Horn Bolset (foto Marie Vallestad)

 

Audun Mortensen (f. 1985) debuterte i 2009 med diktsamlingen Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det, ifølge Aftenposten «årets beste diktdebut». Siden fulgte han opp med samlingene Aaliyah (2011) og 27 519 tegn med mellomrom (2013), samt romanen Roman (2010) og prosasamlingen Dyr jeg har møtt(2014). I år er han aktuell med boka Nylig historikk, som baserer seg på statusoppdateringer og memer han har funnet på nettet.

Audun Mortensen
Audun Mortensen

 

Eldrid Lunden (f. 1940) er tidlegare leiar av Forfattarstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark. Ho er utdanna cand. philol. og har i tillegg til undervisning gjennom nær førti år, gitt ut femten dikt- og sakprosabøker. I 1996 blei ho den første norske professoren i skrivekunst.

Progampost: «POETER PLUKKER POETER»

Eldrid Lunden
Eldrid Lunden

 

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. I år er nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Historien om et ekteskap, og han har tidligere mottatt Aschehougprisen. I år er han med som poet, ikke bare som skrivende, men som engasjert leser av andres poesi.

Programpost: «POETER PLUKKER POETER»

Geir Gulliksen (foto: Baard Henriksen)
Geir Gulliksen (foto: Baard Henriksen)

 

Casper André Lugg (f. 1985) debuterte med Lite rekviem (2011). I år er han aktuell med Nymånedagene. «Mine personlige kvalitetskriterier i bedømmingen av poesi er billedskapende evne i kombinasjon med filosofisk/erkjennelsesmessig dybde og musikalitet. Etter mitt skjønn har Lugg alt dette. Han har kimen til noe virkelig stort.» – Steinar Opstad. Lugg ble tildelt Bokhandelforeningens forfatterstipend i 2016.

Programpost: «BLINKSKUDD»

Forfatterportrett
Casper André Lugg (foto: Kristin Lugg)

 

Monica Aasprong (f. 1969) er fra Kristiansund og bor i Stockholm. Ved siden av å være forfatter jobber hun som oversetter og gjendikter. Hun har utgitt en rekke diktsamlinger, har tidligere vært litteraturansvarlig i Morgenbladet og redaktør i LUJ – nordenfjeldske litteraturtidsskrift. I 2011 mottok hun Bokhandelforeningens forfatterstipend.

Programpost: «KRISTIN BERGET INVITERER»

Monica Aasprong (foto: Cecilia Järdemar)
Monica Aasprong (foto: Cecilia Järdemar)

 

Steinar Opstad (f. 1971) debuterte med diktsamlingen Tavler og bud i 1996, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Siden har han utgitt en rekke diktsamlinger, som alle har vært kritikerrost. I år kommer Arbeid og drøm (dikt 1996–2016), som samler poesien han har utgitt til nå. Opstad har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Aschehougprisen, Sult-prisen og Bjørnsonstipendet.

Programpost: «POETER PLUKKER POETER»

Steinar Opstad (foto: Rolf M. Aagaard)
Steinar Opstad (foto: Rolf M. Aagaard)

 

Caroline Kaspara Palonen (f. 1984) har en bachelorgrad med spesialisering innen fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun er også tidligere student ved Forfatterstudiet i Tromsø. Hun har høstet svært gode anmeldelser for sine bøker. Xeroxdager ble av Susanne Christensen omtalt som «rett og slett oppmuntrende lesning.» I år er hun aktuell med samlingen Øy, øy.

Programpost: «BLINKSKUDD»

Caroline Kaspara Palonen (foto: Alette Schei Rørvik)
Caroline Kaspara Palonen (foto: Alette Schei Rørvik)

 

Morten Langeland (f. 1986) debuterte i 2012 med den kritikerroste diktsamlingen Æ æ å, og har siden utgitt chapbooken Bavian. Han skriver litteraturkritikk i Klassekampens bokmagasin og inngår i redaksjonen til forlaget H//O//F. I 2016 mottok han Stig Sæterbakkens minnepris for sitt forfatterskap. Hans siste utgivelse er diktsyklusen Den egentlige kommunen.

Programpost: «BLINKSKUDD»

Morten Langeland (foto: Heidi Furre)

 

Kjersti Bronken Senderud (f. 1971) debuterte med diktsamlingen Fremdeles i 1997, og har siden gitt ut en rekke diktsamlinger, samt prosaboken Smeltevannet (2002) og romanen Huset (2007)Fall- og lytteøvelser er hennes åttende diktsamling. Dikt fra Himmelen er en samling (2009) og Forgjengligheten (2011) er gjendiktet til svensk av Ann Jäderlund for Lyrikvännen.

Programpost: «POETER PLUKKER POETER»

Kjersti Bronken Senderud
Kjersti Bronken Senderud (foto: Finn Ståle Felberg)

 

Erlend Wichne (f. 1991) debuterer med diktsamlingen Hav, sløyd – hvor han skriver late, deilige sommerdager ved havet inn i store, sprellende tanker om kjærlighet, identitet, død og begjær. Hele planetens historie fins i etterlatte gjenstander i fjæra, og madrassen til de to elskende er et verdenshav.

Programpost: «BLINKSKUDD»

Erlend Wichne. Foto Heidi Furre
Erlend Wichne (foto: Heidi Furre)

 

Anne Bøe (f. 1956) Anne Bøe vokste opp i Usambara i Tanzania. Hun debuterte i 1984 med diktsamlingen silkestein, som ble belønnet med Tarjei Vesaas’ debutantpris. Hun har gitt ut en rekke diktsamlinger, også bølgenes sorg? de vet ingenting., som byr på hennes tekster i utvalg. Diktene til Bøe er musikalske og erkjennelsessøkende, og forener et samfunnsmessig engasjement med et eksistensielt alvor.

Programpost: «POETER PLUKKER POETER»

Anne Bøe (foto: Bjørn Breimo)
Anne Bøe (foto: Bjørn Breimo)

 

Jørn H. Sværen (f. 1974) er en ledende skikkelse innen nordisk eksperimentell poesi og litteratur. Han har utgitt diktsamlingen Dronning av England på Kolon forlag, samt flere små bøker på England Forlag. Han var en stifterne av forlaget H Press og er et medlem av black metal-bandet Ulver.

Programpost: «KRISTIN BERGET INVITERER»

Jørn H. Sværen (foto: Vidar M. S. Husby)
Jørn H. Sværen (foto: Vidar M. S. Husby)

 

Sigurd Helseth (f. 1945) debuterte i 1975 med diktsamlingen Samfunnet tetner til. I Helseths diktning har det helt fra debuten pågått en stadig utforskning av diktets mulige former. I hans poetiske univers forenes sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap. Helseth har utgitt femten diktsamlinger, den siste er Kvit katt i snøen, haikudikt, 2016. I 2015 kom Det skapende øyet, dikt i utvalg ved Hanne Bramness, Arild Vange og Gunnar Wærness.

Sigurd Helseth (foto: Grethe Ørbeck Bjørner)
Sigurd Helseth (foto: Grethe Ørbeck Bjørner)